Молитва на богоугодната майка

   “Възпитавай детето отрано в подходящия за него път и то няма да се отклони от него, дори когато остарее.” Притчи 22:6

    “Синовете й стават и я облажават; и мъжът й я хвали.” Притчи 31:28  

          Небесни Отче, направи ме по-добър родител. Моля те, научи ме да разбирам децата си, да се вслушвам в това, което те казват и да отговарям любезно на всичките им въпроси. Пази ме да не ги прекъсвам, да им отвръщам и да си противореча пред тях. Направи ме да бъда толкова любезна към тях, колкото аз искам те да бъдат любезни към мен. Дай ми смелост да се извинявам и да ги моля за прошка, когато знам, че не съм била права към тях. Нека не бъда безчувствена към техните емоции и по този начин да ги наранявам без да знам. Спри ме от това да се смея на грешките им или да им се подигравам в опита си да ги накажа. Нека да не ги изкушавам да лъжат или крадат. Ръководи ме всеки час, така че да мога да демонстрирам всичко, което казвам и върша, за да могат да оценят това, че честността и исреността произвеждат вътрешно задоволство и мир.  

          Направи ме сляпа за малките неща на моите деца, които са в резултат на тяхната възраст, за да не им ги натяквам. А вместо това ми помогни да виждам добрите неща, които правят, за да мога да ги похваля исрено и това да ги зареди с желание да продължават в същата светлина. Помогни ми да “раста” с моите деца, за да мога да говоря повече с тях, а не да им говоря от позицията на стояща над тях. Помогни ми да ходя с тях, за да мога да ги разбирам, да вървя пред тях, за да мога да ги водя, да вървя с тях, за да ги предпазвам внимателно и грижовно. Помогни ми да не очаквам от тях повече, отколкото би трябвало във всеки етап от живота им.  

        Моля Те, Господи, не ми позволявай да ги ограбвам от тяхната уникалност, като не им давам възможност да мислят, да избират и да вземат решения, когато са готови за това. Не ми позволявай никога да ги наказвам, заради моето егоистично удовлетворение или просто, за да им покажа моето върховенство над тях.  

       Помогни ми да удовлетворявам всичките им желания, които са богоугодни и разумни. Дай ми смелостта да задържам от тях привилегии, за които знам, че са в тяхна вреда.  

        Скъпи Отче, направи ме много честна, справедлива, внимателна и състрадателна към моите деца, за да имат те истинска преценка за мен. Направи ме достойна да бъда обичана от моите деца и те да ми подражават. Дари ми всички тези неща, за да мога когато застана пред Теб в последния ден, смело да кажа: “Изцяло изпълних моята част в техния живот.”  

  Моля се в скъпоценното име на Исус. Амин.